997 43 078

Hva er frieradikaler? Og hva kan antioksidanter gjøre med det.

Vi alle har hørt om frie radikaler og antioksidanter. Her skal jeg prøve å forklare hva det egentlig er og hva det gjør med huden vår.


.


FRIE RADIKALER

Frie radikal molekyler dannes i huden som en bivirkning når vi utsettes for stress, UV stråling, sigarettrøyk og andre forurensninger i miljø vårt. 

 

Frie radikal molekyler (som er i hudcellene) mangler et elektron. Derfor vil de ta et elektron fra en annen og de vil igjen ta fra en ny osv. På den måten blir det en kjedereaksjon, som kalles oksideringsprosess. Dette lager da en ubalanse i hudcellene våre og gir en skade.

 

OKSIDERINGSPROSESS

Et eksempel på oksideringsprosessen er at eple blir brunt når det er delt i to,men hvis du smører på litt sitronsaft (c-vitamin) så demper du den oksideringsprosessen så eple holder seg lyst.

Denne oksideringsreaksjonen fører til at hudcellene våre forandrer seg med å bryte sammen eller forandre størrelse, dette vil gi synlig hudforandringer som tørrhet, økt sensitivitet, irritasjon, rynker og pigmentflekker. 

 

ANTIOKSIDANTER

Oksideringsprosessen prøver vi å bekjempe med blant annet antioksidanter.

Antioksidanter (betyr mot oksidasjon) er et molekyl som gir sine elektroner til de frie radikalene. Slik at den skadelige kjedereaksjonen brytes, sånn at hud forandringene begrenses.

Antioksidanter er et fellesnavn på et flertall ulike stoffer, der noen er vitaminer, noen er mineraler og andre er fargestoff i bær, frukt og grønnsaker. Antioksidanter er viktige for huden for å beskytte den mot frie radikaler, som påskynder nedbrytingen av celler, og dermed forårsaker hudaldring.

Min favoritt er C-vitamin, som gir mer enn beskyttelse for oksidering. 

  • C-vitamin stabiliserer de frie radikalene
  • C-vitamin har en blekende og forebyggende effekt på pigment flekker.
  • C-vitamin virker positivt på elastin- og kollagen produksjon i huden.
  • C-vitamin er en fordel å bruke under solkrem og etter soling.
  • C-vitamin gir huden glød og spenst.
  • C-vitamin anbefales sterkt til røykere, fordi de forbruker mer C-vitaminer.
  • C-vitamin har positiv effekt på arr.


Gode solkremer, som har gode UVA og UVB beskyttelse, er og med på og forhindre frie radikaler å danne seg på huden. Dag-nattkremer og serum med ingredienser med antioksidanter feks C-vitamin, er med på den daglig beskyttelsen. Og ikke minst en god rens daglig, for å fjerne alle ytre påvirkninger.

Eksempler på produkter med beskyttelse for frie radikaler er:

 

 

0
Feed

Skriv en kommentar