997 43 078

Litt om Solkrem og UVA- og UVB filter

Det er et hav der ute med solkremer av alle varianter. Faktorer fra 0-50 med UVA og UVB filter. Her skal jeg prøve gi litt klarhet i hva du bør bruke til din hud. Og hva UVA og UVB stråler er.

Solen er med på å gi oss en frisk og fin farge. Den er med på å få huden til å produsere D vitamin, og opptak av kalsium som gir oss blant annet god beinstruktur. Så solen gjør oss godt i riktig mengde.

Disse effektene får man av ca 15 min om dagen uten besklyttelse, men det å være i solen uten beskyttelse kan og gi solskader som pigmentflekker og for tidlig aldring av hud. I værste fall kan det føre til hudkreft.

Så solkrem med riktig beskyttelse er viktig. Selv når vi bader treffer ca 50% av strålene oss i vannet. Derfor er det viktig med vannfaste solkremer.

Hva er UVA og UVB stråler?

UV stråler er noen av strålene som kommer fra solen. De er delt opp i UVA og UVB som de mest omtalte.

 

UVA

De fleste av UV strålene fra sola er UVA. De påvirkes mindre av vær, årstid og hvor i verden vi er, enn UVB. UVA kan passer gjennom skyer og glass, og påvirkes lite i atmosfæren. Dette er de strålene som er med på å påvirke huden i negativ retning. De bidrar til alderstegn, at vi kan bli brent, og feks til soleksem. Og i værste fall til hudkreft, fordi strålene påvirker cellenes DNA (arvestoff). UVA er og de strålene som gjør at vi raskt blir brun, fordi de øker melaninproduksjon dypt nede i huden.

 

UVB

Disse strålene påvirkes i større grad av skyer og årstid.  UVB er sterkest når solen står høyest på himmelen. Derfor anbefales det å ikke ligge å sole seg mellom kl 12-15., siden UVB er de strålene vi blir lettest brent av. UVB kan og påvirke aldringstegn og påvirke cellene negativt som kan føre til hudkreft. UVB er de strålene som er med på D-vitamin produksjon i huden. Disse strålene gir oss brunfargen som kommer sakte og varer. UVB påvirker cellene til å produsere pigmentet melanin litt grunnere i huden, slik at de beskytter mot UV stråler.

 

UV INDEX

UV index er måle eneheten på hvor sterke strålene er på bakkeplan. Skyer, ozonlag, solhøyde og refleksjon på bakken påvirker stytrken. UV index gir en pekepinn på hvor raskt huden kan bli solbrent. Dobbel så høy index gir halvparten så lang tid før huden blir brent.

Sjansen for å bli brent er høyest ved:

-påske, spesielt ved sen påske

-på fjellet når det er snø. Stor refleksjon og kortere vei fra solen til bakken.

-skyfri himmel

-ved for lav faktor når man soler seg

-land nærmere ekvator

Dagens UV index der du bor, får du på statens strålevern

 

 

SPF

SPF (solfaktor) er måleenheten på hvor lenge du kan være i sola uten å bli solbrent, avhengig av din huds evne til selvbeskyttelse i sola. Et eks er hvis din hud tåler 10 min i sola uten å bli rød og du bruker SPF 15, ganger du tiden du tåler med faktor tiden altså 10x15( i dette tilfelle) som da er 150 minutter sol før du blir brent.

SPF angir mest beskyttelsen mot UVB, men desto høyere SPF desto mer beskyttelse for UVA også. Så viktig og smøre ofte og nok!

Riktig mengde krem er viktig for å få full SPF beskyttelse.  Ca mål og forholde seg til er 4-5 ss krem for en normal kropp.

Klær beskytter og mot UV stråler, eks hvit bluse er ca SPF 7.  

 

HUDTYPER
  • Lys og ømfintlig hud, gjerne fregner. Blond eller rødhåret tåler ca 5-10 min i sola, anbefales faktor 30-50
  • Lys hud, blond eller mørk blond tåler ca 5-20 min i sola, anbefales faktor 15-50
  • Blir rask brun og får lett farge sjelden eller aldri brent, anbefales minimum faktor 10 for å unngå solskade
  • Mørk hud, brune øyne, svart/brunt hår anbefales minimum faktor 6 for å unnga solskade
  • Til ansikt vil jeg anbefale å bruke solkrem som er spesielt for ansikt, minimum SPF 15 uansett hudtype

 

 

COMFORT ZONE har solkremer med  UVA og UVB filter. Rik på antioksidanter og anti age ingredienser. Dry Touch konsistens, så den ikke føles seig på huden og er lett å smøre utover selv med høy faktor. 

-Sun Soul Solpray SPF 10-50 til kropp

-Sun Soul Solkrem til ansikt SPF 15-50

-Sun Soul After sun ansikt

-Sun Soul After sun kropp

-Sun Soul Stick SPF 50

-Sun Soul Tan maximizer forbereder huden til soling

 

 

0
Feed

Skriv en kommentar